2024-07-03

Se cirkus examensföreställningar på SKH play

I maj presenterade 15 studenter från kandidatprogrammet i cirkus sin examensföreställning efter att under tre års intensivt arbete ha tränat för att bli redo för yrkeslivet som cirkusartist. Deras akter finns nu att se på SKH Play.
""
Foto: Camille La Verde. Student: Simone Stevens

Namnet på examensföreställningen i cirkus på SKH är av tradition Closing Acts, och så var fallet även i år. Ändå skiljer sig föreställningarna åt och genomförs både som samarbeten och individuella verk, med olika gästregissörer från hela cirkusfältet. I år var de utvalda samarbetspartnerna den mångårige Cirkus Cirkör-regissören Olle Strandberg och Nalle Laanela, en av Sveriges mest kända clowner och själv en framstående regissör.

Studenterna presenterade en show som utforskar kraften och nyansen av samtidscirkus genom disciplinerna lina, kinesisk påle, handstående, jonglering, språngbräda, rep, tyg och akro-dans. Föreställningen bestod av 11 akter med solister eller grupper som vävdes samman av innovativa och lekfulla övergångar som lyfte fram gemenskap, upptäckarlust och närvaro.

Under tre års utbildning och under arbetet med föreställningen har studenterna fått stöd av våra cirkuslärare och cirkuspersonal, andra lärare och personal på SKH samt många gästlärare.

Cirkusutbildningen vid SKH skapar förutsättningar för innovativa processer när det gäller arbets- och uttryckssätt inom cirkuskonsten. Vår utbildning använder hantverk och konstnärliga traditioner som en grund för att bygga teknisk och konstnärlig kompetens på hög nivå inom nya områden. Sedan 2008 har våra studenter glänst på prestigefyllda cirkusfestivaler världen över och hyllats för sitt högkvalificerade, innovativa och ikonoklastiska förhållningssätt till cirkuskonsten.

Studenterna har deltagit i produktioner hos välkända kompanier som Cirkus Cirkör, Cirque du Soleil, 7 fingers, Kompani Giraff och många fler, samt turnerat med sina egna kompanier och produktioner. Vad gäller avgångsklassen 2024 kan man redan se studenterna uppträda runt om i Nordamerika och Europa med Kompani Giraff, Cirkus Monti, specialevenemang med Cirkus Cirkör och i många fler sammanhang.

Examensklassen 2024

SKHPlay.jpg

Se alla individuella Closing Acts här på SKH Play.

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se