Startsida
Om SKH
Kvalitetsarbete

Kvalitetsarbete

De här webbsidorna vänder sig i första hand till personal vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH) och ska vara ett stöd i kvalitetsarbetet. Kvalitetssidorna vänder sig även till studenter och andra intresserade. Sidorna uppdateras kontinuerligt.
Två dansande personer som snurrar i röda tyger. Från föreställningen The New Theatre/Scenex 2022.
Foto: Per Bolkert/SKH

SKH – en statlig högskola

SKH är en statlig högskola och myndighet. Det innebär att SKH omfattas dels av de lagar som styr statlig verksamhet, dels av de lagar och förordningar som styr universitet och högskolor i Sverige.

Som högskola ska vi bland annat hålla en hög kvalitet i utbildning och forskning. Kvalitets­arbetet är också, enligt högskolelagen, en gemensam angelägenhet för både per­sonal och studenter.

Verksamheten vid universitet och högskolor granskas kontinuerligt av Universitets­kanslers­ämbetet (UKÄ) på uppdrag av regeringen. Bland annat granskar UKÄ kvali­teten på lärosätens utbildningar, liksom lärosätenas egna system för kvali­tets­säkring. UKÄ granskar även att uni­versitet och högskolor följer lagar och regler.

Vad betyder begreppen?

  • Kvalitetsarbete är det vi gör för att både utveckla kvaliteten och för att försäkra oss om att vår verksamhet håller en god kvalitet. Ett systematiskt kvalitetsarbete får vi genom att vi har tydliga rutiner och processer. Vi genomför också olika uppföljningar och utvärderingar för att till exempel ta reda på vad studenter och doktorander tycker om sin utbildning. Genom att utgå från förbättringshjulets faser planera – genomföra – följa upp – åtgärda – återkoppla får vi en systematik.
  • När vi pratar om kvalitetssystemet menar vi de mer formella ramarna som kvali­tets­arbetet bedrivs inom. Dit hör hur vi har organiserat oss, ansvarsfördelningen mellan olika funktioner när det gäller kvalitetsarbetet, de interna styr- och stöd­doku­ment vi har, processer och rutiner samt hur vi identifierar mål, processer och resur­ser för att nå dit vi vill nå.

Genom kvalitetsarbetet:

  • utvecklas verksamheten i riktning mot SKH:s mål och vision enligt den strategiska planen,
  • säkerställs att SKH:s verksamhet bedrivs i enlighet med gällande lagar, förord­ningar och föreskrifter samt SKH:s egna styr- och stöddokument,
  • kan vi identifiera styrkor och utvecklingsområden i verksamheten,
  • kan vi åtgärda utvecklingsområden i syfte att utveckla verksamheten.

För frågor, kontakta kvalitetssamordnare Lovisa af Petersens (lovisa.afpetersens@uniarts.se).

    • En cirkusstudent snurrar i en rockring. Från examensföreställningen Closing Acts, 2018.

      Förbättringshjulet

      För att få en systematik i kvalitetsarbetet använder sig SKH av förbättringshjulet.

    • En massa skådespelarstudenter drar och sliter i varandra. Från föreställningen Norénlandia, 2015.

      Styr- och stöddokument

      Här hittar du olika styrdokument som mål- och strategier, policys och riktlinjer som är beslutade av högskolestyrelse, rektor, högskoledirektör eller Nämnden för utbildning och forskning. Dessutom återfinns stöddokument som är kompletterande dokument.

    • Blåklädda dansare springer runt på en scen, i examensföreställningen Splendour, 2018.

      Uppföljningar och utvärderingar

      För att samla in information om hur något fungerar genomför SKH olika strukturerade insamlingsaktiviteter i form av uppföljningar och utvärderingar.

    • En professor studerar noggrant ett flera meter långt kvitto. Från operaföreställningen Don Pascuale, 2022.

      Resultat av utvärderingar och granskningar

      Här publicerar vi resultat från olika interna och externa utvärderingar och granskningar som rör SKH:s verksamhet.

    • Fyra operastudenter agerar på en scen. Från ett rörelseprojekt.

      Projekt om kvalitetssäkring av forskning

      Rektor har beslutat om ett uppdrag till en projektgrupp. Projektgruppens uppdrag är att hålla ihop och samordna arbetet med att tydliggöra och vidareutveckla delar av kvalitetssäkringen av forskning vid SKH. Delarna ska successivt pilottestas och implementeras.

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se