Startsida
Forskning
Forskarutbildning
Att bli doktorand
Frågor och svar

Frågor och svar

Nedan svarar vi på vanlig förekommande frågor om doktorandutlysningen.
Foto: Hanna Husberg

Hur ska projektbeskrivningen utformas?

I projektbeskrivningen ska du beskriva det konstnärliga forskningsprojektets frågeställningar och planerat tillvägagångssätt/metoder, samt diskutera på vilket sätt projektet bidrar till befintliga kunskaper och erfarenheter inom konstområdet. Projektbeskrivningen bör anknyta till de ämnen som undervisas och forskas i på SKH.
För mer information om vad ansökan ska innehålla, läs här.

Vad betyder ”vidimerat intyg”?

I din ansökan krävs det att dina bifogade kopior är vidimerade. Att en kopia är vidimerad innebär att någon skrivit sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på handlingen och på så sätt intygar att kopian stämmer med originalet. Du kan be någon du känner eller en myndighetsperson vidimera dina dokument.

Måste jag kontakta handledarna i förväg?

Nej, det behövs inte. SKH kommer att utse en huvudhandledare i urvalsprocessen för de doktorander som föreslås för antagning. Vi kommer att diskutera möjliga andra handledare med de doktorander som antas.

Vad ska finnas med i projektbudget?

Den preliminära projektbudgeten ska visa hur maximalt 400 000 SEK kommer att användas under projektets gång. Den syftar till att visa projektets ekonomiska genomförbarhet avseende kostnader i samband med produktion, dokumentation och offentliggörande av projektet.
För mer information om vad budgeten ska innehålla, läs här.

Hur ansöker jag om validering av reell kompetens?

Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven - det vill säga att om du inte kan dokumentera minst konstnärlig magisterexamen – så måste du ansöka om validering av reell kompetens. Hur du gör detta, beskrivs här.

I tidigare antagningar fanns inriktningar, varför finns de inte i år?

Jämfört med tidigare antagningar utlyser SKH doktorandplatser i forskarutbildningsämnet Performativa och mediala praktiker, utan de inriktningarna som doktorander har antagits i vid tidigare antagningar.

Måste jag bosätta mig i Stockholmsområdet om jag antas som doktorand?

Ja, din arbetsplats kommer att vara i Stockholm. Huvuddelen av utbildningen genomförs vid SKH och du förväntas delta i högskolans andra aktiviteter och bidra till forskningsmiljön.

Kan jag få hjälp med att flytta till Sverige?

Varje anställd ansvarar själv för att skaffa bostad och folkbokföra sig i samband med en flytt. Mer information finns här och här.

Vilken lön gäller för doktoranderna?

Doktorandlönen regleras av SKH:s doktorandstege. Ingångslönen är 29 000 kr.

Vilka resurser har jag som doktorand?

Som doktorand har du tillgång till medel för projektets genomförande, under förutsättning att medel finns. Dessa medel planerar du för i din projektbudget. Du är en del av SKH:s institutioner och har tillgång till högskolans resurser.

Hur får jag besked om jag har gått vidare i antagningsprocessen?

Vi kommer att hålla alla sökanden uppdaterade via ansökningssystemet.

När kommer intervjuerna att ske?

Intervjuer med de sökande som går vidare i urvalet kommer att ske 13–17 maj 2024.

När kommer beslutet?

Efter intervjuerna i maj 2024 kontaktas de förslagna sökande för antagning och anställning. Slutgiltigt beslut om antagning och anställning tas senast i september 2024.

Hur får jag information om jag har andra frågor än de ovan?

Vi rekommenderar att du tar del av våra digitala informationsträffar 11 januari 2024 kl. 16-18 eller den 12 januari 2024 kl. 9-11, svensk tid, på zoom. Om du har fler frågor, är du välkommen att kontakta oss på phdpositions@uniarts.se.

 

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se