”När blir sångaren konstnär?” av Tenstam, Hellström och Ancker
Operakonstens hierarkiska arbetsordning utgår ifrån instruktionerna i nottexten. Sedan tillkommer dirigentens och regissörens intentioner först på slutet av processen kan sångaren addera sitt eget konstnärliga perspektiv. Vi undersöker gränslandet mellan interpretation och improvisation. I arbetet med en nyskriven kortopera prövar vi olika vägar till det gestaltande uttrycket. I samarbete med en tonsättare, en librettist och två sångare vänder vi på de traditionella arbetsprocesserna och undersöker sångarens handlingsfrihet och kreativitet.
Syfte och forskningsfrågor
”När blir sångaren konstnär?” är utgångspunkt för ett utvecklingsprojekt, ”Operalabbet”, där vi undersöker hur sångaren når sin konstnärlighet; en metod att omsätta i arbetet med sångstudenter. Kan vi hitta andra vägar till sångarens konstnärlighet? Kan en annan utgångspunkt leda till mer delaktighet från sångarens sida? Kan vi nå ett spontant uttryck och ekvilibrism men inleda arbetet på ett annat sätt än med perfektion i uttydningen av verket?
Genomförande och förväntad betydelse
Vi laborerar med minioperan ”Camilles irrfärder och äventyr”. Vi prövar hur olika improvisatoriska förutsättningar påverkar sångarnas gestaltningsarbete. Under arbetet filmar, antecknar och diskuterar vi kontinuerligt. Projektet redovisas i en föreställning. Arbetet dokumenteras genom en kort film och en skriftlig sammanställning av våra reflektioner. Arbetet har betydelse för metoder och frågeställningar kring pedagogik inom scenisk framställning.
Samverkan
Petter Ekman, Kompositör
Tuva-Lisa Rangström, Librettist
Hanna Fritzon, Sopran
Olle Persson, Baryton
Tidplan
2017–2019