Startsida
Forskningssök
Scenkonstproduktion med reducerad klimatpåverkan
Forskningsprojekt

Scenkonstproduktion med reducerad klimatpåverkan

Ett forskningsprojekt, som inkluderade hela scenkonstenheten, med projektledning av Johanna Garpe, professor i scenkonst.
Grön klick

Med detta forskningsprojekt, som inkluderade hela scenkonstenheten, ville vi både resa frågor kring och metodologiskt utforska metoder för hur scenkonstnärliga processer och scenkonstprojekt kan realiseras och produceras på ett mer klimatvänligt sätt.

Klimatomställningen är den största samhällsförändringen vi står inför, och scenkonstfältet hade knappt börjat inse vad det skulle innebära för våra praktiker. Det fanns därför ett stort behov av att undersöka, fortbilda oss i, diskutera och planera för hur scenkonsten kan ställa om. Detta projekt syftade till att utveckla denna kunskap tvärs över alla inriktningar inom scenkonstproduktion.

Vid institutionen för scenkonst arbetade vi med projektets forskningsfrågor i en fiktiv uppsättning genom två analysperspektiv. Dels genom inventering och undersökning av olika praktiska och materiella klimatvänliga alternativ, och dels genom reflektion och analys av hur dessa fungerade och påverkade den scenkonstnärliga processen. Det andra analysperspektivet behandlade hur den scenkonstnärliga visionen och gestaltningen påverkades, både inom de olika disciplinerna och i den kollektiva iscensättningen.

Syfte och forskningsfrågor

Den övergripande forskningsfrågan var: Hur kunde vi fortsätta göra relevant och nyskapande scenkonst med mindre klimatpåverkan? Syftet med detta projekt var att undersöka hur vi kunde minska klimatpåverkan genom hur vi planerade, producerade och stödde scenkonstproduktion. Projektet diskuterade också motsägelsefulla behov och förändringar inom scenkonsten, till exempel: Hur kan vi vidareutveckla vår hantverksskicklighet i denna omställning även om vi måste minska materialanvändningen? Hur kan vi arbeta vidare med ökad internationalisering samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan?

Genomförande och förväntad betydelse

Projektets övergripande metod innebar att låta medforskarna inom de olika inriktningarna pröva alternativa metoder, tekniker och materialval utifrån ett klimatvänligt perspektiv i en fiktiv uppsättning. Samtidigt som disciplinerna behöll sin särart i processen, flätades de samman i den konstnärliga processen. De medforskare som ingick i projektet undervisar inom de discipliner där de också är yrkesverksamma konstnärer och kommer dagligen i kontakt med frågor om hur en konstnärlig idé kan visualiseras och materialiseras inom ett konstnärligt projekt. Målet var att utveckla metoder för att skapa scenkonst med drastiskt minskad klimatpåverkan inom alla discipliner som institutionen för scenkonst utbildar och forskar inom. Genom att undersöka och utveckla metoder kring dessa frågor kan vi som institution förbereda och stärka våra studenter och framtida scenkonstnärer för att verka i ett förändrat scenkonstfält under klimatomställningen.

Samverkan

Medforskare: Gunilla Pettersson, Mihra Lindblom, Anders Larsson, Anders Duus, Anders Aare, Synne Behrndt, Jon Refsdal Moe, Anja Susa, Camilla Damkjær

Tidplan

Forskningsprojektet startade den 1 juli 2022 och avslutades våren 2024, men arbetet fortsätter oförtrutet vidare …

Professor i scenkonst, Johanna Garpe

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se