”Närvaro och hållbarhet inom scenkonst” av Camilla Damkjaer och Johanna Garpe
Scenkonst bygger på att skapa ett fokus för och fasthålla människors uppmärksamhet för att låta dem genomgå en erfarenhet. I en digital värld och en upplevelse-baserad ekonomi, som innebär ett ökat tryck på vår uppmärksamhet, ändras förutsättningarna för detta arbete. I mötespunkten mellan meditativa och scenkonstnärliga tekniker arbetade vi i detta projekt för att utveckla metoder för ett mer hållbart förhållningssätt till uppmärksamhet inom scenkonst.
Syfte och forskningsfrågor
Med utgångspunkt i utvalda meditativa tekniker undersöktes hur stödpraktiker kan skapa en större medvetenhet om och bättre förutsättningar för fokus och närvaro i arbetslivet. Dessutom syftade projektet till skapa en fördjupad dialog kring konstnärliga val och hur de förhåller sig till människors uppmärksamhet, t.ex. genom användningen av tempo och tid, relationen mellan olika informationsnivåer och relationen mellan aktör och publik.
Projektet utgick från följande forskningsfrågor:
- På vilka sätt kan användningen av meditativa tekniker bidra till ett mer hållbart förhållningssätt till uppmärksamhet inom scenkonst och konstnärlig utbildning?
- Hur kan vi skapa en högre medvetenhet kring hur olika konstnärliga val inom scenkonst förhåller sig till aktörer och en publiks uppmärksamhet?
Genomförande
Projektet var praktikbaserat och utgick ifrån att kunskap inom konstnärlig forskning utvecklas i och genom praktisk utforskande i kombination med kritiskt granskande, begreppslig och kontextuell fördjupning.
I projektet ingick en serie workshops under två år med fokus på användningen av meditativa tekniker, ett undersökande arbete med skådespelare, dialog kring praktik med yrkesverksamma konstnärer, presentationer och workshops i samband med konferenser samt utveckling av en kurs med utgångspunkt i forskningsresultaten.
Tidsplan
Projektet pågick från juli 2021 till juni 2023.