Startsida
Nyheter och evenemang
Nyheter
6 miljoner till forskningsprojekt om beprövad erfarenhet inom dans- och musikutbildning
2024-11-05

6 miljoner till forskningsprojekt om beprövad erfarenhet inom dans- och musikutbildning

Vetenskapsrådet har beviljat närmare 6 miljoner kronor till ett utbildningsvetenskapligt forskningsprojekt som ska utforska och utveckla beprövad erfarenhet inom högre dans- och musikutbildning. Ninnie Andersson leder dansdelen i projektet.
""
Foto: Ninnie Andersson

Projektet, med titeln "Beprövad erfarenhet i högre dans- och musikutbildning – förutsättningar och utmaningar," leds av Carina Borgström Källén vid Göteborgs universitet och kommer att pågå mellan 2025 och 2028. Ninnie Andersson, ämneschef och lektor i danspedagogik på SKH, ingår i ett team av medforskare tillsammans med Birgitta Sandström och Olle Zandén.

– Det är en fantastisk möjlighet för oss att få chansen att bidra till att utveckla undervisningspraktiken inom våra ämnen. Vi ser också en möjlighet att lyfta medvetenheten och kunskapen om kroppsliga praktiker och icke-verbalt kunnande inom andra utbildningsområden eftersom vi använder dans och musik i högre utbildning som case. Vi hoppas även kunna bidra till att stärka den pedagogiska utvecklingen inom SKH där det eventuellt finns specifika förutsättningar och behov vid ämnesområden som till stor del består av ett kroppsligt kunnande och icke-verbala uttryck, säger Ninnie Andersson.

Syftet med forskningen är att öka kunskapen om förutsättningarna för att utveckla och tillämpa beprövad erfarenhet i svenska högskoleutbildningar där kroppsligt kunnande och icke-verbala uttryck spelar en central roll. För att uppnå detta syfte används högre utbildning i dans och musik som fallstudie. Inom dansområdet kommer Ninnie Andersson bland annat ansvara för att samla empiri genom fokusgrupper och filmat lektionsmaterial från dansundervisning, där material från totalt åtta svenska lärosäten ska analyseras.

Projektet kommer att undersöka vilka konstnärliga och didaktiska erfarenheter som yrkesverksamma universitets- och högskolelärare inom dans- och musikområdet anser har påverkat deras undervisning. Det fokuserar också på att kartlägga de förutsättningar dessa lärare anser krävs för att kunna dela, granska och pröva sina konstnärliga och didaktiska erfarenheter kollegialt. Vidare identifierar projektet möjligheter och hinder för utvecklingen av ämnesdidaktisk beprövad erfarenhet och undersöker hur denna kunskap kan bidra till att främja beprövad erfarenhet inom andra kunskapsområden där icke-verbalt lärande är centralt.

Inom musik- och dansundervisning används olika modaliteter för kommunikation, så som språklig och kroppslig kommunikation. Därför är kunskapsbildningen om beprövad erfarenhet inom musik och dans relevant även för andra områden där kroppsligt kunnande är av betydelse, exempelvis idrott, bild, slöjd och teater. Studien förväntas också bidra till en professionell språk- och begreppsbildning som öppnar för möjligheten att kritiskt granska både egen och andras undervisningspraktik. Dessutom är ambitionen att underlätta samtal om ämnesdidaktiska kvaliteter med intressenter utanför professionen.

– Jag är väldigt tacksam för att jag blev inkluderad i denna ansökan, där idén initierades av Birgitta Sandström. Jag brinner för att försöka bidra till att belysa och utveckla den danspedagogiska kontexten. Extern finansiering betyder också att våra ämnesområden och den vetenskapliga forskningen i ett konstnärligt ämne inom SKH stärks. Som chef kommer detta projekt förhoppningsvis även ge mig mer kunskap om hur jag kan skapa förutsättningar för kollegiet att kunna arbeta med beprövad erfarenhet, tillägger Ninnie.

Totalt beviljade Vetenskapsrådet drygt 169 miljoner kronor för åren 2025–2028 för utlysningar inom utbildningsvetenskap 2024.

Läs mer: Vetenskapsrådet

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se