Startsida
Nyheter och evenemang
Evenemang
Evenemang HT 2022
Departure 2022

Departure 2022

1–8 oktober bjuder sistaårsstudenterna i Skådespeleri på femton unika och färska teatermonologer. Som alltid under Departure är den tematiska bredden stor, liksom valen av gestaltningsformer. Föreställningarna är korta nog att vara realiserbara och samtidigt tillräckligt omfattande för att nå djupt in den mänskliga själens många vrår. Varmt välkomna!
""

Studenterna som går tredje året på kandidatprogrammet Skådespeleri arbetar just nu med att skapa sina egna föreställningar som de kommer spela för oss under Departurefestivalen 1–8 oktober.

Alla föreställningar spelar varje dag och är cirka 40 minuter långa. Ni väljer själva vilka och hur många ni vill se. Biljetterna kostar inget, men vi rekommenderar att du förbokar för att vara säker på att få en plats. 

Departure-föreställningar 2022

Kontakt med studenterna

Evenemanget Departure 2022 på Facebook

GRUPPBILD_web_©IsakStockas_03092022_1474.jpg
Från vänster: Niklas Ejnar, Nathalie Ifter Salomonsson, Elias Elling, Rubina Banfield, Amanda Jalmberger, Elsa Forsberg, Jesper Forsberg, Arvid Von Heland, Issa Homsi, Lotta Aldgård, Steph Molin, Filip Jönsson, Martin Hendrikse, Beata Hedman, Tindra Monsen. (Foto: Isak Stockås)

Studenternas uppgift under kursen Departure

Departure, eller Det egna projektet som kursen egentligen heter, är den del i skådespelarutbildningen på SKH, där studenterna själva har hela initiativet.

Tanken är att studenterna utifrån sina egna idéer och visioner skall välja både material och form för gestaltning. Den uppgift som vi handledare, lärare och teknisk personal har, är att hjälpa studenterna genom att stötta och utmana dem i deras förberedande tankeprocesser och i gestaltningsarbetet – så att den färdiga föreställningen kommer så nära studenternas visioner som möjligt. Resultatet visas under Departurefestivalen.

Vi vill värna tanken om skådespelaren som medvetet gestaltar mänskliga skeenden med sin röst och sin kropp. Teaterskådespeleri är en kollektiv konstform, både genom att verka med övrig ensemble och team och, under själva föreställningarna, tillsammans med publiken.

Samtidigt är det så att när studenterna undersöker den monologiska formen blir många av skådespeleriets utmaningar väldigt tydliga, både på ett praktiskt och på ett existentiellt plan. Vem är jag som skådespelare? Det krävs ett stort mod att ställa sig på en scen med något du själv är upphovsperson till. Vi har väldigt modiga studenter!

Som alltid under Departure är den tematiska bredden stor, liksom valen av gestaltningsformer. Föreställningarna är korta nog att vara realiserbara och samtidigt tillräckligt omfattande för att nå djupt in den mänskliga själens många vrår.

Den 1 oktober har femton unika föreställningar urpremiär!

Välkomna!

Handledare

  • Niklas Hald (kursansvarig)
  • Aleksandra Czarnecki (Rörelse-/koreografistöd)
  • Lena Stefenson
  • Per Sörberg
  • Matthew Allen
  • Pia Olby (Övergripande röststöd)

Produktion

  • Lina Benneth: Ljusdesign
  • Martin Lindberg: Manusstöd
  • Petter Wennardt: Teknisk samordning
  • Ragnar Fäst: Ljus- och scenteknik
  • Leonardo Guzman: Ljud- och scenteknik
  • Ewa Wallin: Kostym och rekvisita
  • Nils Harning: Mask- och perukdesign, kostym
  • Joan Wandin: Dekortillverkning
  • Göran Wendel: Dekortillverkning
  • Katarina Tillberg: Producent
  • Magdalena Marklund: Kommunikation
  • Walter Ferrero: Tf prefekt

Kandidatprogrammet Skådespeleri

Kandidatprogrammet i skådespeleri vänder sig till dig som vill arbeta professionellt som skådespelare. Efter genomgången utbildning har du kunskaper och förmåga att kunna verka inom en ensemble eller på egen hand och fritt kunna röra dig mellan olika slags genrer, medier och typer av produktioner.

Om kandidatprogrammet Skådespeleri på SKH

Departure-historia

Departure hölls första gången 2004 och vi har genom åren bjudit in skolklasser, scenkonstbranschen och andra teaterintresserade till oss för att se och möta framtidens skådespelare i sina egna föreställningar. 

Festivalen är en redovisning av kursen Det egna projektet under sista året på kandidatprogrammen Mimskådespeleri och Skådespeleri. Studentens uppgift är att skapa en egen föreställning, där hen själv ansvarar för uppsättningens helhet. 

Utgångspunkten för arbetet kan vara en bild, en rörelseidé, ett musikstycke, en text, ett personligt minne eller något annat.

Flera av föreställningarna har fått leva vidare efter utbildningen och alumnerna har spelat dem på scener runt om i Sverige.

Information

Passerade datum
2022
lördag 1 okt, 12.00-19.45
måndag 3 okt, 12.00-19.45
tisdag 4 okt, 12.00-19.45
torsdag 6 okt, 12.00-19.45
fredag 7 okt, 12.00-19.45
lördag 8 okt, 12.00-19.45

Pris: Fri entré!

Plats: Stockholms konstnärliga högskola, Valhallavägen 189 och 193, T-bana Karlaplan, Stockholm

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se