Genom en levande dialog med det omgivande samhället stärker SKH kvaliteten i utbildning och forskning och ger studenter och personal möjlighet att utvecklas. Genom att det sker ett ömsesidigt utbyte kommer även verksamheten vid SKH det omgivande samhället till nytta. SKH samverkar till exempel återkommande med SVT, teatrar och andra scenkonstinstitutioner, museer och skolor.
Inom samverkan ska SKH:
- vara en aktiv samhällsaktör, som med konstens verktyg speglar, utmanar och medverkar till att forma samhället.
- driva utveckling av utbildning och forskning genom ömsesidig strategisk nationell och internationell samverkan.
- bygga upp former för dialog, nätverkande och kompetensutveckling för alumner och professionella konstnärer.
- arbeta för ömsesidigt utbyte av processer och resultat från utbildning och forskning i forum som är öppna.
Utbildningarnas samverkan med omgivande samhälle
Syftet är både att låta studenterna möta den framtida arbetsmarknaden och publiken, och att ge dessa grupper en ingång i högskolans olika verksamheter för att på så sätt sprida och bygga upp kunskap. Genom offentliga föreställningar på egna och professionella scener, liksom genom turnéer i exempelvis skolmiljö, möter högskolans studenter både van och ovan publik. De konstnärliga utbildningar som inte är scenbaserade möter på motsvarande sätt sin publik på exempelvis festivaler. Ämneslärarutbildningen och danspedagogutbildningen möter genom sin verksamhetsförlagda utbildning de barn-, ungdoms- och elevgrupper som de kommer att arbeta med efter examen. SKH arbetar även med kunskapsöverföring och ömsesidigt utbyte genom samverkan med externa parter.
Möten med det professionella yrkeslivet
Mötena med det professionella yrkeslivet är centrala för utbildningarnas utveckling. Förutom att etablerade konstnärer anlitas som gästlärare, är dialogen med branschen en viktig källa till inspiration vad gäller vilka slags fristående kurser som högskolan ska erbjuda samt för utvecklingen av utbildningsprogrammen. Samverkan inom nätverk, med olika delar av de sektorer som högskolans verksamhetsområde berör, är ett annat viktigt arbetssätt. Exempel på riktade aktiviteter som möjliggör för högskolans studenter att möta arbetsmarknaden är bland annat verksamhetsförlagd utbildning och praktik samt föreställningar som ges i samarbete med professionella konstnärer och scener.
Forskningens samverkan med omgivande samhälle
SKH arrangerar varje år ett fyrtiotal seminarier, redovisningar, föreläsningar och workshoppar bland annat i syfte att väcka och levandegöra frågor som bottnar i de olika forskningsinriktningarnas specifika forskningsfrågor.
En väsentlig del av SKH:s samverkansuppdrag inom forskning är att stärka samverkan i den internationella miljön för konstnärlig forskning och forskarutbildning. Många seminarier, konferenser, forskningspresentationer och disputationer som sker på plats på SKH kan även följas digitalt och är därmed tillgängliga för fler.
Exempel på samverkan är när vi bjuder in institutioner, företag och organisationer som företräder de konstnärliga fält som finns representerade inom SKH i syfte att diskutera och skapa förståelse för hur forskningen kan utvecklas i dialog med de olika branscherna.
Doktoranderna diskuterar sin forskning med ett flertal grupper utanför högskolan, främst i relation till de tematiker de arbetade med i sin forskning men det finns också ett stort intresse från de olika fält de själva är en del av. På detta sätt sprids forskningens insikter till en rad olika målgrupper utanför lärosätet. SKH deltar också aktivt inom ett flertal olika nationella och internationella nätverk för forskning, såsom exempelvis Society for Artistic Research (SAR).
Samarbete med andra lärosäten
Högskolan har flera etablerade samarbeten med andra högskolor och universitet nationellt och internationellt. Inom dessa samarbeten läser studenterna från olika utbildningar tillsammans och möter därmed andra ingångar i olika frågeställningar.
Läs mer om internationella samarbetsprojekt
Kulturskoleklivet
Kulturskolan är en utbildningssatsning för att svara mot behovet av fortbildning och fler utbildade kulturskolepedagoger i kulturskolan.
Uppdragsutbildning
SKH kan hjälpa till med att skräddarsy utbildning för dig som vill erbjuda kompetensutveckling för din personal.